Broodtrommelbeleid
Scholen die geen lunch op school (kunnen) verzorgen, maar wél graag willen dat leerlingen gezond eten, kunnen hierover afspraken maken met ouders.
Broodtrommelbeleid, noemen we dat. Als school kun je ouders ook helpen bij het samenstellen van een gezonde broodtrommel, door ze te informeren en handige
tips te geven. De website
trommelzonderrommel.nl biedt volop inspiratie.
Informatie
Er is veel kennis beschikbaar over gezonde voeding en het belang daarvan voor kinderen. Kijk rond op de volgende websites om informatie en inspiratie op te doen:
Posters op school
Om kinderen, leerkrachten en ouders te informeren en stimuleren, kunt u posters in school hangen over gezonde voeding. Bijvoorbeeld over de Schijf van Vijf, over
gezonde broodtrommels en over tussendoortjes. Deze zijn te bestellen via het Voedingscentrum. Via Wij Kiezen Groente en Fruit kunt u posters downloaden die het
eten van groente en fruit stimuleren.
Servies en bestek
Wanneer kinderen samen in de klas lunchen, zijn er borden, bekers en bestek nodig. De school kan dit aanschaffen en de ouders om een bijdrage vragen. De school
kan ook aan ouders vragen zelf een set aan te schaffen.
Voedselveiligheid en duurzaamheid
Behalve gezond en lekker, is het belangrijk dat alle voeding die school aan kinderen aanbiedt, veilig is en dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid. Wat is
de milieu-impact van kaas en van boterhamworst? Waar en hoe lang bewaar je melk? Wat doe je met fruit dat blijft liggen? Het zijn vragen die ertoe doen, als je u op
school begint met het aanbieden van een schoollunch. Hier vindt u veelgestelde vragen, antwoorden en tips:
Voorbeeldweekmenu's
Om de tien weken breekt een nieuwe menucyclus aan, waarin drie verschillende weekmenu‘s elkaar afwisselen. Elk weekmenu wordt samengesteld volgens de
richtlijnen van het Voedingscentrum. Voor de week aanbreekt, ontvangen de ouders het weekmenu via een digitaal bericht. Minimaal 80% van de producten waaruit
de leerlingen kunnen kiezen, staat in de Schijf van Vijf. Hieronder vindt u een aantal voorbeeldweekmenu‘s.
Conceptenkaart lunchinitiatieven
Er zijn verschillende lunchinitiatieven die schoolmaaltijden verzorgen. BeBright, GroentenFruitHuis en Rabobank hebben als onderdeel van de Nieuwe Lunch Cultuur
een conceptenkaart ontwikkeld waarin deze verschillende initiatieven gebundeld zijn. In onderstaand overzicht zijn de resultaten voor ieder initiatief samengevat. Een
uitgebreider overzicht per initiatief (gebaseerd op zelfrapportage) is
hier te vinden.
Een gezond schoolontbijt of -lunch bestaat uit
Schijf van Vijf-producten. Ga in gesprek met de maaltijdaanbieder of cateraar over deze adviezen om te bepalen of de
lunch past in een gezond eetpatroon. De richtlijnen voor een gezonde en duurzame
broodmaaltijd zijn samengevat in
dit
overzicht van het Voedingscentrum. De richtlijnen voor een gezonde en duurzame
warme maaltijd zijn als volgt:
- Altijd groente en fruit bij de maaltijd. Kies voor groente en fruit uit het seizoen.
- Kies volkoren granen, zoals volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst
- Gebruik gezonde oliën en vetten: vloeibaar bak- en braadvet of olijfolie
- Beperk het gebruik van zout, suiker en verzadigd vet zo veel mogelijk
- Ga voor dranken zonder suiker, kraanwater, thee of halfvolle melk