Informatie
Er is veel kennis beschikbaar over gezonde voeding en het belang daarvan voor kinderen. Kijk rond op de volgende websites om informatie en inspiratie op te doen:
Posters op school
Om kinderen, leerkrachten en ouders te informeren en stimuleren, kunt u posters in school hangen over gezonde voeding. Bijvoorbeeld over de Schijf van Vijf, over
gezonde broodtrommels en over tussendoortjes. Deze zijn te bestellen via het Voedingscentrum. Via Wij Kiezen Groente en Fruit kunt u posters downloaden die het
eten van groente en fruit stimuleren.
Diverse aanbieders
Er zijn verschillende aanbieders en cateraars die schoolmaaltijden verzorgen. Een gezond schoolontbijt of -lunch bestaat uit
Schijf van Vijf-producten. Ga in gesprek met de maaltijdaanbieder of cateraar over deze adviezen om te bepalen of de
lunch past in een gezond eetpatroon. De richtlijnen voor een gezonde en duurzame
broodmaaltijd zijn samengevat in
dit
overzicht van het Voedingscentrum. De richtlijnen voor een gezonde en duurzame
warme maaltijd zijn als volgt:
- Altijd groente en fruit bij de maaltijd. Kies voor groente en fruit uit het seizoen.
- Kies volkoren granen, zoals volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst
- Gebruik gezonde oliën en vetten: vloeibaar bak- en braadvet of olijfolie
- Beperk het gebruik van zout, suiker en verzadigd vet zo veel mogelijk
- Ga voor dranken zonder suiker, kraanwater, thee of halfvolle melk
Op verschillende scholen die aan de slag zijn met De Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt gewerkt met weekmenu's. Om de tien weken breekt een
nieuwe menucyclus aan, waarin drie verschillende weekmenu's elkaar afwisselen. Elk weekmenu wordt samengesteld volgens de richtlijnen van het
Voedingscentrum. Voor de week aanbreekt, ontvangen de ouders het weekmenu via een digitaal bericht. Minimaal 80% van de producten waaruit de leerlingen
kunnen kiezen, staat in de Schijf van Vijf. Hieronder vindt u een aantal voorbeeldweekmenu‘s.
Servies en bestek
Wanneer kinderen samen in de klas lunchen, zijn er borden, bekers en bestek nodig. De school kan dit aanschaffen en de ouders om een bijdrage vragen. De school
kan ook aan ouders vragen zelf een set aan te schaffen.
Voedselveiligheid en duurzaamheid
Behalve gezond en lekker, is het belangrijk dat alle voeding die school aan kinderen aanbiedt, veilig is en dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid. Wat is
de milieu-impact van kaas en van boterhamworst? Waar en hoe lang bewaar je melk? Wat doe je met fruit dat blijft liggen? Het zijn vragen die ertoe doen, als je u op
school begint met het aanbieden van een schoollunch. Hier vindt u veelgestelde vragen, antwoorden en tips:
Broodtrommelbeleid
Scholen die geen lunch op school (kunnen) verzorgen, maar wél graag willen dat leerlingen gezond eten, kunnen hierover afspraken maken met ouders.
Broodtrommelbeleid, noemen we dat. Als school kun je ouders ook helpen bij het samenstellen van een gezonde broodtrommel, door ze te informeren en handige tips
te geven. De website trommelzonderrommel.nl biedt volop inspiratie.
Voedseleducatie
Naast het aanbieden van gezonde voeding speelt voedseleducatie ook een belangrijke rol in het vormen van gezonde eetgewoonten. Doordat kinderen gaan begrijpen
waarom gezonde voeding belangrijk is voor hun gezondheid, kunnen ze zelf bewuste en gezonde keuzes maken op het gebied van voeding. Er zijn verschillende
manieren om als school aan de slag te gaan met voedseleducatie. Op onderstaande pagina‘s is hier meer informatie over te vinden: