Eerste stop van de roadshow van de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Ruim 40 schoolbestuurders, leerkrachten, beleidsadviseurs, en gezondheidsprofessionals kwamen woensdag 13 april naar de Hanze Hogeschool in Groningen. Dit was de eerste stop van de roadshow waarmee de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ door het land trekt.


Dit was de eerste stop van de roadshow waarmee de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ door het land trekt. Een korte terugblik op deze middag:

Waarom? Andrew Simons, projectleider vanuit scholenstichting Movare legde uit dat de achterstand in leefstijl, gezondheid, en arbeidsparticipatie in Zuid-Limburg de aanleiding was voor de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst‘. Een kort filmpje liet zien dat er veel veranderd is op de scholen, en maakte duidelijk hoe het reilen en zeilen op de scholen er dagelijks aan toe gaat. Hans Christiaanse van Alles is Gezondheid stelde vragen aan het team van de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ zoals: hoe zorg je voor draagvlak onder ouders, hoe kunnen pedagogisch medewerkers en leerkrachten goed samenwerken, en welke veranderingen merk je op school? Ook werd verteld over de opbrengsten van het wetenschappelijk onderzoek na twee jaar uitvoering.

Aan de hand van stellingen ging het publiek volop met elkaar in gesprek over de ideeën, kansen, belemmeringen voor de regio Groningen. Ingrediënten voor een succesvolle invoering waren bijvoorbeeld: creëer een duidelijke visie op gezondheid als school en start vroeg met het creëren van draagvlak. Ook waren er uitdagingen: hoe ga je om met verschillende opvattingen over wie de verantwoordelijkheid heeft voor gezond gedrag? Hoe zorg je ervoor dat je de kosten kunt dragen, ook op de lange termijn?

Het was een leerzame middag, en kijken ernaar uit om bij de volgende stop van onze roadshow weer volop ervaringen en ideeën uit te wisselen! De data van de volgende bijeenkomsten kunt u binnenkort op de website vinden.


Geplaatst op: 05-04-2019


« Vorige pagina